Pitanja i odgovori (FAQ)


Potrebno je kliknuti na pitanje kako biste vidjeli odgovor.

Pitanja i odgovori vezani za strojno vezenje

Što je potrebno za ponudu/procjenu cijene veza?

Da bi mogi dati ponudu s procjenom cijene izrade programa za vez (bez kojeg se vezenje ne može izraditi), kao i same cijene veza po komadu slijedeće stvari su neophodne:

 • Slika/crtež motiva kojeg se želi vesti. Idealno u nekom vektorskom formatu (EPS, AI, CDR) s fontovima i objektima pretvorenima u krivulje ili rasterska slika ne manja od 1500 piksela po duljoj osi.
 • Željene dimenzije motiva.
 • Vrsta robe/materijala na koji se vez želi aplicirati jer nije svejedno.
 • Količina.
 • Rok  kada želite imati naručenu robu.

Bez tih 5 obaveznih stavki nemoguće je dati ponudu.

Osnovna cijena vezenog motiva se određuje po broju uboda, a ne po broju boja kao u tisku. Nemoguće je dati procjenu bez da se prethodno ne dobije crtež motiva koji se treba raditi i željene dimenzije (potrebno je znati i na kakav se artikl motiv treba raditi jer određene tkanine, kao npr. frotir, vuna itd., zahtijevaju korištenje posebnih folija da bi vez bio kvalitetan). Broj boja motiva je nebitan za samu cijenu, no važno je naglasiti želite li metalizirane konce jer su oni 4 puta skuplji od običnih poliesterskih koje koristimo.

Kada dobijemo crtež on se pušta kroz simulator uboda u softveru za izradu programa i potom se dobije okvirni mogući broj uboda, a na temelju toga i procjena troškova izrade programa za vez te veza po komadu robe.

Koji su minimalni tehnički zahtjevi koje budući motiv mora zadovoljavati da bi bio izvediv?

Ako se slova ne misle raditi u štepu (running stitch) već normalnim cik-cak ubodima, onda je minimalna visina najnižeg slova 3 mm, no to ovisi poprilično o vrsti tkanine na koju se veze, o samom tipu slova – fontu, te o samom dizajnu motiva.

 • Najčešći minimum visine slova za kape i majice je 4-5 mm.
 • Poželjno je da elementi koje se želi raditi cik-cak ubodima ne budu tanji od 0,9 mm jer ih se u protivnom mora raditi u štepu.
 • Neke vrste slova, kao primjerice Times New Roman i slične, loše izgledaju čak i sa 5 mm visine.

Stoga je vrlo poželjno da se konzultirate s nama te poslušate savjete oko dimenzija i pozicija motiva u svrhu što kvalitetnijeg proizvoda.

Motiv koji se treba raditi je u biti samo natpis. Da li Vam se može poslati samo font?

Naravno da može ako se radi o True Type fontu (TTF) ili Open Type fontu (OTF). Uz font pošaljite i željeni tekst motiva, te dimenzije koje motiv treba imati.

Kako to da manji motiv izgleda lošije od istog takvog većeg?

Vezenje se obavlja iglama i koncima na tkanini. Igla ima svoj promjer, a konac i tkanina debljinu. Što su ubodi kraći to je teže (ispod nekih granica nemoguće) dobiti jasne oblike koji lijepo izgledaju.

Također, vrsta materijala kod takvih stvari često odigra presudnu ulogu. Tkanine tipa mikrofibra ili pique su po svojoj strukturi i gustoći jako različiti i stoga će motiv na mikrofibri uvijek bolje izgledati nego na piqueu. U pravilu, kod vezenja što je motiv veći, to je ljepši i detaljnije ga se može izvesti.

Imajte u vidu da ono što na kompjuterskim ekranima ili na papiru izgleda lijepo u malim dimenzijama na tekstilu često jednostavno ne može tako izgledati.

Da li se bilo koji logotip može izvesti u 3D tehnici?

Ne. Izvedivost nekog motiva u 3D tehnici ovisi o elementima samog motiva, kao i o podlozi na koju će se takav motiv aplicirati.

Najbolje je uvijek poslati nam sliku željenog motiva, specificirati željene dimenzije i potom nas konzultirati što je od elemenata motiva i na koje dimenzije izvedivo u 3D tehnici.

Pitanja i odgovori vezana uz izradu programa za strojno vezenje

Imam motiv izrađen kao vektorska slika. Zašto se mora raditi poseban program za vez?

Vektorske slike kao što su Corelov CDR, ili Adobe AI ili EPS su slike, a ne programi za vez.
Slike jesu potrebne da bi se od njih izradio program za vez (koji je realno skup posebnih kodova i x i y koordinata koje kompjuter u stroju prepoznaje i pretvara ih u električne impulse koji se preko motora pretvaraju u pokrete na stroju), ali same po sebi su strojevima beskorisne i neprepoznatljive.

Zašto se za motiv za prednjicu i za leđa moraju ponekad raditi posebni programi?

Za razliku od crteža/fotografija uvećavanja/umanjivanja preko nekih granica su moguća ali rezultat nije zadovoljavajuć iz prostog razloga što se ovisno o duljinama uboda na elementima motiva određuje kojom će se vrstom uboda dotični element raditi.

Primjerice, ako je prvobitno slovo A rađeno kao motiv od 1 cm širine, korišteni su tzv. sati ubodi (cik-cak). Uvećanje na 25 cm duljine motiva bi značilo da bi se duljina uboda povećala na abnormalne veličine i stoga je potrebno takvo slovo A ponovno isprogramirati sa sasvim drugačijom vrstom uboda.

Ovo nije pravilo za sve motive, ali vrijedi za određeni dio.
Ako namjeravate neki motiv raditi u više dimenzija poželjno je da prije izrade programa znamo najveću i najmanju dimenziju.

Ako je moguće motiv riješiti sa samo jednim programom onda ćemo to tako i učiniti, no ako nije onda ćemo Vas na potrebu izrade više programa upozoriti.

Program koji sam od vas dobio ne mogu vidjeti na svom kompjuteru, a imam grafički software. Kako to?

Programi za vez nisu slike i ne može se vidjeti kako izgledaju bez posebnih softvera. No, možete besplatno downloadati Pulse Ambassador i s njime vidjeti kako motiv izgleda.

Imam program za vez koji sam radio negdje drugdje. Možete li ga iskoristiti?

Naravno da možemo. Vodite samo računa da nam uz njega pošaljete i raspored boja jer prikaz istih varira od softvera do softvera u kojima je program rađen. Također, imajte u vidu da nikakva uređivanja u smislu promjena dimenzija, elemenata i slično nisu moguća ako nam ne pošaljete program u PXF formatu koji je format DG/ML Pulse softvera u kojem i sami radimo.

Pitanja i odgovori vezani za DTG/DTF digitalni tisak

Što je potrebno za ponudu/procjenu cijene DTG digitalnog tiska?

Obzirom na samu tehniku DTG/DTF digitalnog tiska broj boja motiva, za razliku od ostalih tehnika, nema ulogu u formiranju cijene. No ima boja podloge na koju se želi tisak. Slijedeće informacije su neophodne da bi se mogla formirati cijena i dati ponuda:

 • Vektorska slika (AI, CDR, EPS) ili transparentni PNG od idealno 300 dpi gdje je pozadina ono što je transparentno (prozirno).
 • Boja artikla/tkanine na koju se želi tisak
 • Dimenzije motiva
 • Vrsta artikla i količina
 • Rok isporuke

Na što se može raditi DTG digitalni tisak?

Tehnikom DTG digitalnog tiska mogu se tiskati proizvodi najbolje od 100% prstenasto pletenog (ring spun) pamuka, pa sve do 50:50 pamuk:poliester tkanina. Tu spadaju t-shirt majice, platnene torbe, dječja odjeća, hudice i slično. No, bez problema se DTG tisak može raditi i na obične pamučne majice, proizvode od neobrađenog pamuka (tzv. žutica), kepera i slično.

DTF digitalnim tiskom se osim na pamuk i mješavine pamuk-poliester, može aplicirati na gotovo sve vrste tkanina i materijala: poliester (dresovi, majice, torbe), softshell, jeans, skaj, koža (novčanici, rokovnici, torbe), drvo itd.

Kakva je kvaliteta tinte koja se koristi za DTG digitalni tisak?

Epson® UltraChrome® DG tinte daju čiste, svijetle ispise sa superiornom perivošću bez obzira radi li se o tamnim ili svijetlim odjevnim predmetima koji su njima tiskani. UltraChome® tinte su eco-friendly i dobile su Oeko-Tex® certifikat za ljudske ekološke zahtjeve i sigurne su za odrasle, djecu i bebe koje nose artike tiskane tim tintama.

Koja je razlika između običnih i prstenasto pletenih (ring spun) majica?

Obični pamuk

 • Najčešće korišten
 • Manje mekan od ring spuna
 • Jeftiniji za proizvesti
 • Trajan

Ringspun pamuk

 • Proces proizvodnje daje jača i dulja vlakna, solidnije strukture, pa na njih tinte bolje “legnu”.
 • Izuzetna mekoća
 • Lakši nego obični pamuk
 • Prozračan

Ovisi li cijena DTG digitalnog tiska o broju boja motiva i ako ne o čemu sve ovisi?

Broj boja, za razliku od sitotiska i ostalih tehnika nema nikakvog utjecaja na cijenu. Na formiranje cijene utječu slijedeći parametri:

 • veličina samog motiva tj. površina koju isti pokriva jer o tome ovisi utrošak boje
 • boja podloge na koju se tiska: ovisno o njoj i samom motivu ovisi hoće li se koristiti bijela podložna tinta i tzv. pretreat tekućina ili ne

Pitanja vezana uz web shop

Da li su artikli iz webshopa trenutno dostupni na lageru?

Ne. Svi artikli u našem webshopu se tiskaju ili vezu tek nakon Vaše narudžbe.

Koliko se dugo čeka nakon narudžbe?

Vaša narudžba najčešće ide prvi slijedeći radni dan u izradu. Nakon izrade ako ste prilikom narudžbe izabrali osobno preuzimanje u Neovezu obavještavamo Vas da je roba za Vas spremna i možete doći u naš prostor preuzeti ju za vrijeme našeg radnog vremena. Ako ste izabrali neku od opcija slanja poštom šaljemo robu na Vašu adresu i vrijeme dolaska ovisi o vrsti slanja i brzini Hrvatske pošte ili GLS-a, ovisno koju ste dostavnu službu izabrali.

U čemu je razlika između majica na koje Neovez tiska u odnosu na većinu konkurencije?

Neovez tiska isključivo na Gildan Premium 185 g/m2 majice ili Stedman 280 g hudice sa najvišim postavkama kvalitete ispisa našeg Epson digitalnog printera jer nam je stalo da majicom budete zadovoljni i da Vam traje dugo. Većina konkurencije tiska na nižu gramaturu, najčešće 145 ili 150 g/m2 majice.

Postoji li kakav popust za poštarinu ako se naručuje više komada?

Za narudžbe preko 100,00 € vrijednosti poštarina je besplatna.

Postoje li kakvi kodovi za popuste?

Na našim Facebook/Instagram stranicama i na Twitteru objavljujemo povremeno kodove za popust. Također, povremeno kad su npr. godišnji odmori iskoči pop up prozor na web shop stranici s kodom za popust.

Koji su uvjeti za povrat robe ili refundaciju?

Zamjenu robe u smislu izrade novog artikla s istim motivom radimo ako se kojim slučajem dogodi da proizvod ima neki tehnički nedostatak do kojeg ponekad u proizvodnji može doći a koji je promaknuo našoj kontroli. Isto vrijedi i za povrat novca. Kontaktirajte nas i fotografirajte otkrivenu neispravnost, pa ćemo se dogovoriti oko slanja novog artikla ili refundacije. Za pogrešno odabranu veličinu ne radimo zamjenu/refundaciju jer uz svaki artikl postoji i link na precizan opis dimenzija svakog artikla, pa molimo da to obavezno pogledate prije odabira veličina.

Mogu li naručiti majicu s nekim svojim motivom/fotografijom?

Naravno. Pošaljite nam na našu e-mail adresu željenu sliku/fotografiju. Na ovoj stranici u sekciji pitanja i odgovora vezanih za DTG digitali tisak imate sve potrebne informacije oko formata slike koja je potrebna za najbolju kvalitetu tiska. Također, obavezno navedite želite li mušku ili žensku majicu, te veličinu i boju.

Naručio sam robu iz webshopa i poslana je preporučenom pošiljkom. Mogu li negdje pratiti status pošiljke?

Naravno. Kliknite OVDJE i otvorit će se web stranica Hrvatske pošte gdje ćete upisati broj za praćenje kojeg smo Vam poslali e-mailom nakon što smo poslali naručeno na Vašu adresu.

Izabrao sam plaćanje direktnom bankovnom uplatom na račun. U kojem roku je potrebno izvršiti uplatu?

Plaćanje je najbolje izvršiti odmah a maksimalno 3 radna dana nakon narudžbe. Ako nakon 3 dana nakon narudžbe ne vidimo da su sredstva uplaćena Vaša se narudžba stornira i automatski briše iz sustava.

Zašto boje na printanoj majici boje nisu žarke kao na slikama u webshopu?

Boje na ekranu i boje digitalnog tiska nikad ne mogu biti iste jer ekran ima svoje osvjetljenje i na njemu boje uvijek izgledaju izražajnije. Također, kod digitalnog tiska koriste se ekološke tinte na vodenoj bazi koje zbog toga ne mogu biti žarke kao kod npr. sitotiska gdje se koriste boje koje su praktički plastika. Nadalje, boje kod digitalnog tiska se upiju u samu podlogu što kod sitotiska nije slučaj. I za kraj, RGB paleta boja koju koriste ekrani je veća od CMYK koju koriste printeri.